Damen Breskens Sailing weekend & European Championship IRC 2022
Het Breskens Sailing Weekend maakte de belofte voor de IRC klassen natuurlijk waar. Het samensmelten met het Europees Kampioenschap IRC overtuigde deelnemers uit Zweden, Engeland, Duitsland en Zwitserland om over te komen naar de jachthaven op de drempel tussen Schelde en Noordzee. Wat niet wegneemt dat de Double Handed- en CR-klassen meer dan hun ding deden, weliswaar in de aandachtsschaduw van het IRC-circuit.
Tot op het laatste moment bleef het spannend. De winnaar van het EK zou eruit komen met een ongezien smalle puntenmarge. Grote kandidaat – helemaal in de lijn van de voorgaande EK’s, was de Dehler 29 Picsou, de Belgische IRC 3 boot van Alain Rousseau met een semi Franse bemanning. Hun verzameling van primus plaatsen was ronduit ongezien.
Moana zet IRC overwinningsreeks verder
De resultaten van de niet meer zo jonge Moana, een Bénéteau First 47 van het Goubau-team waren zeer vergelijkbaar. Dan treedt de wiskunde in werking. De uiteindelijke Europese Kampioen wordt niet alleen berekend op basis van de prestaties per race, maar ook over all, plus een niet te versmaden factor per aantal deelnemers in de klasse. Achttien in de IRC O en 1 tegen negen in de IRC 3. Gevolg: Moana wint de Europese titel met een huiveringwekkend verschil van 0,003 punten.
Voor Francois Goubau, die al vele decennia wedstrijden zeilt, moet dit vast een heel spannend moment geweest zijn. De ontlading bij de prijsuitreiking sprak boekdelen. Hij noemt de overwinning in deze absolute topwedstrijd het grootste moment in zijn zeilersbestaan. De door Farr getekende Bénéteau cruiser-racer heeft bovendien een indrukwekkende reeks nationale en internationale wedstrijden onder de kiel, waaronder Cowes weeks en elf Fastnet races. Moana wint overigens ook in de IRC 0 -1 categorie en vooral dan het duel tegen Gerd jan Poortman die met de Kerr 46 van Uden Rost naar Breskens gekomen was om te winnen.
Het maximum halen uit de beperkingen
Stuurman Matthieu Goubau over de overwinning. “We hebben geen gekke dingen gedaan en in feite erg behoudend gezeild. We zeilen al jaren met het gezin en bekende vrienden, dus we weten wat we aan elkaar hebben. Anders dan vroeger zijn we niet gaan panikeren als de start eens wat minder was. We kunnen rekenen op de capaciteiten van de boot, zoals door haar lange waterlijn, waardoor we de wat mindere voor de windse eigenschappen kunnen compenseren aan de wind en terugkomen in de race. Bovendien waren wind en golfslag in ons voordeel. Met minder wind lopen we niet, met meer is het quasi onmogelijk om de planerende schepen te overtreffen.”
IRC 2
“Onze jongere Njord-zeilers zijn goed opgewarmd na zeven dagen intens zeilen van Cowes week terug gekomen, “zegt Paul Jonckheere. “We hebben ook wat technische beslommeringen verholpen en we stonden dus helemaal scherp voor dit EK IRC. Als hij iets onthouden heeft van dit kampioenschap is het wel dat behoudend varen loont. Dat de bemanning meer dan ooit op heel veel veerkracht kan terugvallen. Waardoor er iedere manche met een frisse mental state wordt aangepakt. Zo realiseren we een zekere progressie, “vindt Paul ”die soms in hele kleine dingen zit. Markeringen op schoten zetten, bijvoorbeeld.”
Het is natuurlijk hard te concluderen dat Njord op een half puntje van de nummer een in deze categorie eindigt: de J 109 Joule van Arjen van Leeuwen. DSie nota bene geen enkele reeks won, Njord end e nr 3, de Dehler 36 Rosetta van team Cruwl, wél. “Maar dat zou er ook mee kunnen te maken hebben dat de A35 beter presteert in iets meer wind.” maakt Paul Jonckheere nog de bedenking.
IRC 3
En heel andere ontlading bij de crew van de Picsou. Eerst omdat ze een protest in de jury room hadden gewonnen, op deze laatste dag. Maar twee omdat ze in hun IRC 3 categorie dus numeriek drie decimalen te kort kwamen. Een boot meer en de Europese titel was terug naar een IRC 3 boot gegaan. “Het is beter dat zij winnen dan wie dan ook. Als we één boot meer in onze klasse hadden gehad, hadden we Moana kunnen verslaan, maar zo is het nu eenmaal.” C’est la vie.
Double Handed en CR
In de Double Handed Class ging de overwinning naar de Sun fast 3300 Waverider van het Nederlandse duo Schopman – Vanden Broek. Achterna gezeten door de Waarschip 1010 van vader en zoon Van Wijngaarden. Voor het Belgische duo Van Rompuy en Verbeeck was dit hun eerste ervaring met hun Sun Fast 3300 High Five. Ze hebben heel wat ervaring als catamaranzeilers en maken dus nu de stap naar kielboten. Laurent Verbeeck: Voor ons een hele nieuwe ervaring om een baan uit te zetten op de GPS, na te denken welke hoeken we gaan moeten varen, juiste zeilkeuzes en zo verder. Na een paar foute keuzes werd het ons al snel duidelijk dat we wat ervaring missen En met maar 2 personen aan boord, kosten die fouten vaak veel… Gelukkig kunnen we dan aan wal wel rekenen op onze concurrenten en andere zeilers om ons de nodige tips en tricks te delen zodat we elke dag beetje bij beetje beter werden en minder fouten gingen maken.”
De CR werd een combinatie van de 1, 2, 3 en 4 categorieën waar de heetste strijd gestreden werd tussen NRJ Ball, en de Nederlandse Blind faith en Salty Dog. Robrecht De Bock zou met de Huldra II aanspraak hebben kunnen maken op een podiumstek. Maar die ene DNA diskwalificatie trok een vette streep door die optie.
Volledige resultaten
Het bestuur van het ONZK feliciteert alle deelnemers om aan dit prachtige, goed georganiseerde en uitdagende event te hebben deelgenomen.
Volgende ONZK-afspraak op 24 en 25 september voor het Oostende Sailing Weekend & Belgisch Kampioenschap IRC.

Kalender 2023 beschikbaar
/in ONZKIn 2023 is het weer uitkijken naar een heel goed gevulde wedstrijdkalender.
Naast de wedstrijden uit het Noordzeekampioenschap is 2023 immers ook een Fastnetjaar en daar was het eerste aanmeldingsmoment op 11 januari. Ondertussen kan je ook alweer je IRC meetbrief aanvragen via Wind en Watersport Vlaanderen
Naast de nationale wedstrijden ook heel wat fijne internationale afspraken en er is weerom een fijn aanbod CR- en clubwedstrijden.
Ontdek de kalender
Ook bij de sportkieljachten is er weer heel wat animo met een mooie kalender in J80 in Nieuwpoort en de SB20 werking vanuit Oostende.
Flanders Trophy Nieuwpoort J80 : 22-23 april en 2-3 september (tevens OBK)
Flanders Trophy Duinkerke J80 : 10-11 juni en 9-10 september
De afrekening: Ostend Sailing Weekend – Open Belgian Championship IRC
/in Frontpage, ONZKIndumar Open Noordzee Kampioenschap
Zaterdag 24 en zondag 25 september,
RNSYC – Oostende
Overwinning in de Cowes Week, deelname aan de Rolex Fastnet race, de Europese Titel in de IRC-klasse tijdens het Breskens Sailing weekend, het succes van de woensdagavondwedstrijden en ponton clubraces aan onze kust… allemaal signalen dat de Belgische IRC wedstrijdvloot een heel nieuwe adem heeft gevonden. Vandaar dat er met spanning uitgekeken wordt naar het Open Belgisch Kampioenschap IRC in het weekend van 24 en 25 september 22.
Close combat voor kampioenstitel
Het raceniveau van de zeilers in deze niet professionele vloten is de jongste tijd aanzienlijk gestegen. Dat heeft te maken met de deelname aan buitenlandse wedstrijden, zoals Cowes Week enz. Maar ook door een heel nieuwe dynamiek onder de bemanningen van diverse boten. De meer ervaren IRC-teams trekken jonge talenten uit de eenheidsklassen aan. Bovendien worden ze aangespoord om hun ervaring te delen. Deze interactie, opgeteld bij de confrontatie met buitenlandse topzeilers bezorgt de Belgische IRC zeilers een aanzienlijke duw in de rug. Buiten de trainingen die sommige teams organiseren zijn het vooral de lokale laagdrempelige clubwedstrijden in Oostende en Nieuwpoort die de interactie en het uitwisselen van kennis en trucks vergroten. Dat brengt een heel nieuw dynamisme met zich mee.
Groots moment voor zeezeilen
De wedstrijdleiding maakt op de dag van de races zelf bekend over welke baan zal worden gezeild: over een specifiek uitgelegde Windward – Leeward baan en/of rond vaste boeien in de Noordzee, de zg. inshores.
De CR-klasse kan tot twee races per dag voor de boeg krijgen, de andere klassen tot vier races. Uiteraard staat er een uitgebreid animatie en cateringprogramma op stapel, bekend voor haar ‘A l’Ostendaise’ kwaliteiten en ondersteund door Stef, de uitbater van de Royal North Sea Yacht Club bar en restaurant en zijn team. Concreet: Bouillabaisse van de chef en tiramisu na aan € 30,- p.p..
KLIK hieronder voor de tussenstand van het Open Noordzee Kampioenschap 22, na 10 gevaren wedstrijden:
ONZK IRC 1 || ONZK IRC 2 & 3 || CR 1 & 2 || CR 3 & 4 || CR 5 & 6
Sailing for Think Pink
Hiermee draagt een groep van enthousiaste zeilsters bij aan de nationale Think Pink actie, die borstkankeronderzoek ondersteunt. De Think Pink Box bundelt nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker: het Think Pink-boek, info over financiële ondersteuning, lotgenotengroepen, beweeg- en nazorgprojecten en nog veel meer.
De organisatie zoekt nog jachten die willen deelnemen aan de actie.
Think Pink zal ook deelnemen aan de Huysman Antwerp Race, de laatste zeilwedstrijd van het ONZK-seizoen 2022.
LEES MEER – Sailing For Think Pink
Foto’s Ostend Sailing Weekend 2021
https://photos.app.goo.gl/rzh8ovPo854JAm4M6 || (c) Pit De Jonge
De volgende race in het ONZK-kampioenschap:
Huysman Antwerp Race ONZK #13 – 8 oktober 2022
Tekst & foto’s PDJ
Zelfbeheersing leidt naar de kampioenstitel
/in Frontpage, ONZKDamen Breskens Sailing weekend & European Championship IRC 2022
Tot op het laatste moment bleef het spannend. De winnaar van het EK zou eruit komen met een ongezien smalle puntenmarge. Grote kandidaat – helemaal in de lijn van de voorgaande EK’s, was de Dehler 29 Picsou, de Belgische IRC 3 boot van Alain Rousseau met een semi Franse bemanning. Hun verzameling van primus plaatsen was ronduit ongezien.
Moana zet IRC overwinningsreeks verder
De resultaten van de niet meer zo jonge Moana, een Bénéteau First 47 van het Goubau-team waren zeer vergelijkbaar. Dan treedt de wiskunde in werking. De uiteindelijke Europese Kampioen wordt niet alleen berekend op basis van de prestaties per race, maar ook over all, plus een niet te versmaden factor per aantal deelnemers in de klasse. Achttien in de IRC O en 1 tegen negen in de IRC 3. Gevolg: Moana wint de Europese titel met een huiveringwekkend verschil van 0,003 punten.
Het maximum halen uit de beperkingen
Stuurman Matthieu Goubau over de overwinning. “We hebben geen gekke dingen gedaan en in feite erg behoudend gezeild. We zeilen al jaren met het gezin en bekende vrienden, dus we weten wat we aan elkaar hebben. Anders dan vroeger zijn we niet gaan panikeren als de start eens wat minder was. We kunnen rekenen op de capaciteiten van de boot, zoals door haar lange waterlijn, waardoor we de wat mindere voor de windse eigenschappen kunnen compenseren aan de wind en terugkomen in de race. Bovendien waren wind en golfslag in ons voordeel. Met minder wind lopen we niet, met meer is het quasi onmogelijk om de planerende schepen te overtreffen.”
IRC 2
Het is natuurlijk hard te concluderen dat Njord op een half puntje van de nummer een in deze categorie eindigt: de J 109 Joule van Arjen van Leeuwen. DSie nota bene geen enkele reeks won, Njord end e nr 3, de Dehler 36 Rosetta van team Cruwl, wél. “Maar dat zou er ook mee kunnen te maken hebben dat de A35 beter presteert in iets meer wind.” maakt Paul Jonckheere nog de bedenking.
IRC 3
En heel andere ontlading bij de crew van de Picsou. Eerst omdat ze een protest in de jury room hadden gewonnen, op deze laatste dag. Maar twee omdat ze in hun IRC 3 categorie dus numeriek drie decimalen te kort kwamen. Een boot meer en de Europese titel was terug naar een IRC 3 boot gegaan. “Het is beter dat zij winnen dan wie dan ook. Als we één boot meer in onze klasse hadden gehad, hadden we Moana kunnen verslaan, maar zo is het nu eenmaal.” C’est la vie.
In de Double Handed Class ging de overwinning naar de Sun fast 3300 Waverider van het Nederlandse duo Schopman – Vanden Broek. Achterna gezeten door de Waarschip 1010 van vader en zoon Van Wijngaarden. Voor het Belgische duo Van Rompuy en Verbeeck was dit hun eerste ervaring met hun Sun Fast 3300 High Five. Ze hebben heel wat ervaring als catamaranzeilers en maken dus nu de stap naar kielboten. Laurent Verbeeck: Voor ons een hele nieuwe ervaring om een baan uit te zetten op de GPS, na te denken welke hoeken we gaan moeten varen, juiste zeilkeuzes en zo verder. Na een paar foute keuzes werd het ons al snel duidelijk dat we wat ervaring missen En met maar 2 personen aan boord, kosten die fouten vaak veel… Gelukkig kunnen we dan aan wal wel rekenen op onze concurrenten en andere zeilers om ons de nodige tips en tricks te delen zodat we elke dag beetje bij beetje beter werden en minder fouten gingen maken.”
De CR werd een combinatie van de 1, 2, 3 en 4 categorieën waar de heetste strijd gestreden werd tussen NRJ Ball, en de Nederlandse Blind faith en Salty Dog. Robrecht De Bock zou met de Huldra II aanspraak hebben kunnen maken op een podiumstek. Maar die ene DNA diskwalificatie trok een vette streep door die optie.
Volledige resultaten
Het bestuur van het ONZK feliciteert alle deelnemers om aan dit prachtige, goed georganiseerde en uitdagende event te hebben deelgenomen.
Volgende ONZK-afspraak op 24 en 25 september voor het Oostende Sailing Weekend & Belgisch Kampioenschap IRC.
Breskens Sailing Weekend host van het Europees Kampioenschap IRC: magneet voor topzeilers
/in Frontpage, ONZKMet 37 boten aan de start in drie klassen maakt de zevende editie van het Europees Kampioenschap IRC haar beloften waar. “Naast de bekende raceteams uit het Nederlandse en Belgische vaargebied zijn er teams uit de UK, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Zwitserland ingeschreven,” vertelt Marnix Lippens van de Breskens Sailing organisatie enthousiast.” De inschrijvingen zijn nog open, en steeds meer zeilers beslissen op het laatste nippertje om deel te nemen. Dus verwachten we nog wel deelnemers in de CR en de Double Handed categorieën.” Breskens Sailing Weekend is een van de grootste zeilwedstrijden voor de CR en -nu zeker IRC- langs de Noordzeekust.
De hoogste normen
De organisatie is er helemaal klaar voor. De IRC heeft een eigen baan op open water in de Scheldemonding. Dus met maximaal vrije, ongestoorde wind. Enkel als er veel wind voorspeld wordt, kan de baan dichter naar Breskens verschuiven, in de beschutting van de wal en de zandbanken.
Er zijn drie soorten wedstrijdbanen mogelijk die op de wedstrijddag zelf worden bekend gemaakt: Windward-Leeward banen rond speciaal daarvoor uitgelegde boeien, en korte of lange Inshores omheen de bebakening in de Noordzee. De CR en Double Handed categorieën krijgen aangepaste banen rond bestaande bakens voor de boeg.
Om er maar een paar te noemen
De IRC-stempel trekt niet alleen topteams aan, het maakt ook een prognose vrijwel onmogelijk.
De Belgische Moana (IRC1) gooide nog hoge ogen in de voorbije Cowes Week, het team van François Goubeau is dus zeker op dreef. Ook de zeilers van Gerd Jan Poortman staan klaar met der Van Uden Rost (NED) om te pieken. Het team van de Inno XXX (GBR) zal wellicht het social program van Breskens weten te appreciëren, maar RORC commodore/ stuurman James Neville verliest niet graag.
Ook de IRC 2 vloot is de smeltkroes van talent. Met vier J 109 boten is niet alleen het eenheidsklasse effect terug, maar alle ogen zullen gericht zijn op de Joule van Arjes Van Leeuwen die de Cowes Week in de klasse op haar naam schreef.
Cruiser rating en double handed teams
Het onderscheid tussen IRC en de CR formules is dat IRC internationaal geldt, maar ook veeleisender is. In deze categorie is de inzet groter, de competitie scherper maar de beloning ook navenant. Speciaal om deel te kunnen nemen aan het Europees Kampioenschap IRC nemen enkele bekende CR teams deel in de IRC Categorie. Lippens: “Breskens Sailing weekend schaalt wellicht op voor de IRC, maar laat zeker de CR- en de Double Handed zeilers niet vallen. De inschrijvingen staan open tot 23 augustus. Er is ook mogelijkheid om maar voor één race in te schrijven.”
Uiteraard houden de organisatoren rekening met de typische kenmerken van het CR en Double Handed zeilen om specifieke banen uit te leggen.
De after sail momenten bij de Duvel Moortgat tent in de jachthaven van Breskens zijn legendarisch. De ligging van deze sailing hotspot, op de Nederlands/Belgische grens, op de drempel tussen Schelde en Noordzee wordt door de zeilers sterk gewaardeerd. In diverse verslagen vallen de woorden van bourgondische gezelligheid en gastvrijheid. Ook nu weer blijken de drinks, etentjes en andere events hun reputatie voorop te zijn gegaan.
Alle zeilers in alle categorieën kunnen van de Bressiaanse gastvrijheid genieten.
Kort
Damen Breskens Sailing Weekend + IRC European Championship
Supported by DAMEN | Multraship | Provincie Zeeland
ONZK #8, #9 en #10
25-08-2022 – 28-08-2022 // Breskens
Inschrijven en deelnemers: https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/IRCEuropeanChampionship#!/
Organisatie: Stichting Breskens Sailing, Oosthavendam 3, NL-4511 AZ Breskens
Website: www.breskenssailing.nl – Facebook: https://www.facebook.com/breskenssailingweekend/
Foto’s (C) WACON Images
De Nieuwpoortse uitdagingen: ONZK # 5 en ONZK # 6
/in Frontpage, ONZKOpen Noordzee Kampioenschap # 5 en # 6
Het wordt een zeilregatta met de jachthavens van Nieuwpoort als draaischijf. Alweer is geopteerd voor een wedstrijdformule voor een zo breed mogelijke gamma aan zeilers. Jong, oud(er), beginners of sporadische, beginnende of ervaren wedstrijdzeilers, mannen en vrouwen, volbloed racejachten of zeiljachten die zich eens een keertje met de anderen willen meten, ieder vindt zijn gading.
De races staan daarom open voor de laagdrempelige CR gemeten jachten, de IRC gemeten racers, de Half Ton klasse en de J/80 kielboten eenheidsklasse. Wie zijn kansen in de IRC formule wil uitproberen kan dat met een tijdelijke IRC Go meetbrief.
ONZK #5: Nieuwpoort – Oostende – Nieuwpoort
13 augustus 2022
Voor IRC en/of CR gemeten jachten + Half Ton klasse en J/80
Heenwedstrijd Nieuwpoort – Oostende / ontvangst bij Royal North Sea Yacht Club
Gebarbecuede braadworst + drankje aangeboden door de KYCN
Na de terugwedstrijd Oostende – Nieuwpoort: prijsuitreiking bij KYCN + pasta ‘a volonté-PASTALICIOUS ‘ vanaf 19u00 in de Club des Jeunes aan € 12,50 per volwassene en € 9,50 per kind t.e.m. 12jaar.
Inschrijven en afrekenen:
By Watersportkting van de Luchtmacht (WSKLuM)
14 augustus 2022
Voor IRC en/of CR gemeten jachten en J/80 voor Nieuwpoort
Gratis ligplaats voor deelnemers aan een van beide races bij de organiserende clubs vanaf 1 week voor 13/08 bij KYCN en tot een week na 14/08 bij WSKLUM. Op voorhand aanmelden via info@kycn.be en info@wsklum.be
Foto’s: BATUR
Nieuwpoort – Oostende – Nieuwpoort (Challenge Van de Velde) ONZK # 5
Inschrijven en deelnemers: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/e378084f-6f21-45c1-a7fa-f6ac5237f81b#!/
Organisatie: Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort, Kromme Hoek 1, 8620 Nieuwpoort
Website: www.kycn.be – Facebook: https://www.facebook.com/pages/KYCN/170591079663575
Challenge Albert Jonnart ONZK # 6
Inschrijven en deelnemers: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/86a1e11b-17f0-45e1-8ca6-a08cf045fe54#!/
Organisatie: Watersportkring van de Luchtmacht, Nieuwpoort, Halvemaanstraat 2/B, 8620 Nieuwpoort
Website: www.wsklum.be – Facebook: https://www.facebook.com/WSKLuM-Nieuwpoort-vzw-100738482651354
De volgende race in het ONZK kampioenschap: Breskens Sailing Weekend & European Championship IRC – 25 t/m 28/08/22
Schelderegatta: geduld wordt beloond met spi-wind en vloedstroom
/in Frontpage, ONZKDe zenuwen gingen bij de anders zo coole organistoren toch even de hoogte in. Ooit trok deze populaire race meer dan 70 boten. Pas op het laatste nippertje steeg het aantal deelnemers naar 32. Dan liet de wind het afweten. Gelukkig besliste de wedstrijdleiding de startzone van net voorbij Hansweert naar Schaar van de Noord te verkassen. De voorspelde noordenwind kwam op. En zo werd het dan toch een fijne zeildag. Maar een voor geconcentreerde stuurlui en spinnakertrimmers. Wind en tij mee, wat wil je nog meer?
Net voor Doel begon de boord-aan-boord match tussen de snelste IRC-jachten de CR 1/2 vedetten. En voorbij de Kruisschans sluizen was de toon gezet: hou de spi vol, let op de gewichtsverdeling van de bemanning en laat je door de achteropkomers niet afdekken. Het zou een kwestie worden van seconden om de correctiefactor eruit te zeilen. Hoe minder fouten hoe beter de score.
Racen op de Schelde, tussen de beroepsscheepvaart, de rode en groene boeien en op de fietspaden, kan alleen maar als er een vlotte coördinatie is tussen de autoriteiten en de begeleiding. Voor de tweede keer zat er iemand van de wedstrijdorganisatie bij de SPN aan boord, waardoor er op kritieke momenten werd ingegrepen. Zoals bij afvarende containerschepen en lichters. De Schelde heeft zo haar charmes, ook voor wedstrijdzeilers.
Winnaars
In de IRC 2 wist het geroutineerde Zafara team de Soulmate met 13 seconden in verbeterde tijd voor te blijven.
In de CR 3-4 mocht de Prince de Petarq de fraaie trofee komen halen. Met meer dan vier (verbeterde) minuten op de Rebel en bijna vijf op de Hang Tran was er geen discussie mogelijk.
In de CR 1-2 ging de Huldra II met de eer lopen, net voor de Ballista die zich hard had verweerd. De Antilope en de Raquero delen de derde stek en daar is een reden voor. Wie geen reddingsvest -voorgeschreven in de NOR en SI- draagt, krijgt strafpunten.
De verrassing zat wellicht in de CR5-6 categorie waar het Waarschip 660, Charel, op 01-59-32 landt voor de Begin’EUR.
Groot applaus, later die avond, als André Haerbosch die sinds mensenheugenis met de J/24 Bolero de Schelde afrost, de begeerde Harry van den Bergh trofee in ontvangst neemt voor de beste Double Handed prestatie in verbeterde tijd. Noteer: zonder spi, want om dat ding te voeren heb je geoefende bemanning, voor nodig, vindt André.
Nog dezelfde week ging de organisatie aan de slag om de jubileumeditie van de Schelderegatta van 17 juli 2023 op te starten.
Dat belooft.
Meer foto’s https://photos.app.goo.gl/F8zMHZ6wUvDnY22w6
Thanks to & powered by: MULTRASHIP | INDUMAR | LANDTMETERS | JOS BOONE + Het RYCB Race- & Rescueteam
Oostende Helgoland Oostende – uithoudingsrace naar de Rode Rots
/in Frontpage, Geen categorie, ONZK9 – 15 juli 2022 / Oostende
De inschrijvingen voor de Oostende – Helgoland – Oostende race blijven nog tot einde deze maand open.
De race is selectief voor deelname aan de Rolex Fastnet race van 2023. Een avontuurlijk en gevarieerde route lans de Belgische en Nederlandse kusten tot in de Duitse Bocht. Dé test voor uithouding van boot, materiaal en bemanning.
Double Handed – IRC, CR en Multihull welkom.
De heenrace is bovendien een uitstekende inleiding tot een vaarvakantie in het Noorden: de Wadden, maar ook het prachtige vaarwater van de Baltische // Oostzee.
Info & inschrijven: https://bit.ly/3QrR8BG
Wist je?
Oostende nam de organisatie van de race naar Helgoland over van de Britten.
Dit schilderij van David Brackman over de start in Dover dateert van 1902.
Light Vessel race (IRC) + Shielmartin (CR) race, als er mijlen mogen gemaakt worden.
/in Frontpage, ONZKDe Light Vessel Race is naar traditie een ‘long distance’, een uitdaging dus waarbij de bemanning de organisatie aan boord, de tactiek en de bootsnelheid op een heel specifieke manier toepast. Hierbij krijgen de IRC gemeten jachten een baan van 30 tot 40 zeemijlen voor de boeg. Deze formule wordt doorgetrokken voor de CR-gemeten schepen in de specifiek voor hen uitgelegde Shielmartin race baan van ca. 19 tot 28 zeemijl. Deelnemen in de CR formule met double handed bemanning (dus duo’s) is mogelijk.
Beide races zijn dus een geknipte opwarmer voor de Oostende Helgoland Oostende Race die en zeer uitdagende 2 x 265 zeemijl lang is.
De organiserende Royal Belgian Sailing Club van Zeebrugge koppelt de ervaring van het lange afstandszeilen aan super onthaal voor de zeilers. Na de race wordt een Decathlon / Tribord 900 zeilpak verloot onder de zeilers die ingeschreven zijn via het online zeilersplatform Manage2Sail.com.
De RBSC stort bovendien € 5,- van het Light Vessel / Shielmartin sailors dinner na de race door aan de Shielmartin organisatie. Zij bevorderen de zeilsport bij jongeren.
Info en inschrijven: https://bit.ly/3tTI271
Hoe pak je negen uur aan de wind hakken aan? Tips van het Njord team.
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, ONZK, Race managementVoorbereiding
Het team zorgt ervoor dat de boot en de bemanning al van voor de race op performance is ingesteld. De routes, de wind, de stroom en de golfcondities zijn op voorhand in kaart gebracht. Er komt een tactisch en technisch plan. En daar wordt de boot helemaal op ingericht en uitgerust.
Zo wordt de tuigage uitgetrimd op basis van de te verwachten condities.
Op Nord zijn er een zestal mastinstellingen die per race aangepast worden. Het begint bij een standaard setting. Per drie knopen meer of minder wind worden spanning van de tuigage en mastbuiging aangepast. Er is ook een ‘oorlogs’modus die quasi nooit moet ingesteld worden. De prestaties van de boot zijn proactief uitgetest en vastgelegd. Polar diagrammen zijn daarom de ultieme referentiegegevens. De uitdaging ligt erin die in realiteit te overtreffen.
Uit het zeil- en routeplan volgt de zeilkeuze. Normaliter gaat dat bij een bemanningsbriefing, maar omdat ze al zo lang samen zeilen en iedereen heel betrokken is, gaat dit ook zonder fysieke meeting. Welke zeilen zijn er nodig? Maar ook: hoe leggen we ze klaar? In de Oostende-Ramsgate koos het team voor een iets groter voorzeil en een extra reef in het grootzeil. De windvoorspelling toonde dat er een lang stuk van de baan met de knik in de schoot zou gezeild worden zodat power in het voorzeil belangrijk zou zijn. Dan (ont-)reef je sneller het grootzeil dan het risico te lopen twee of drie man op het voordek met de voorzeilwissel bezig te hebben. Want zelfs in deze “windy and choppy” conditions is het belangrijk het bemanningsgewicht te centraliseren. Hoe harder het waait, hoe ruimer de wind, hoe meer dat gewicht naar achteren verhuist. De voorbereiding gaat minutieus. In welke groef hijs je het voorzeil zodat bij de wissel het nieuwe zeil aan de lijkant vlot kan worden gehesen?
Gewicht en getallen
Het is zeker voor een race die een paar uur duurt en waar weinig echte maneuvers in zitten, zoals bij windward-leeward banen wel het geval is, de kwestie om de bemanning alert te houden. Dat kan je door functies te roteren, hoewel dit geen eenvoudige kwestie is, zo blijkt uit de praktijk aan boord. De crew scherp houden is een kwestie van juist en op tijd eten en drinken, zeker als er anti zeeziektepillen worden genomen. Veel drinken verhindert dat ze in slaap vallen.
Jet Njord-team haalt graag talent uit de eenheidsklassen aan boord. Zij zijn sterk in op gevoel varen i.p.v. op de metertjes. De metertjes zijn altijd te laat. Bovendien weten eenheidsklassezeilers instinctief hoe bepalend zelfs de meest fijne trim is.
Qua bemanningswerking gaat het op de Njord over drie teams:
Een speed team = de trimmers en stuurman
Een werk team = voordekker, mastman, pitman en grinder
Een denk team = tacticus/navigator
Windvlagen of blaktes, shiften of headers worden door het werkteam uit de rail aan het speedteam doorgegeven. De golven en vlakke partijen worden met hand signalen doorgegeven zodat er niet geroepen moet worden.
Tekst: PDJ // Foto’s PDJ en Yan Trouwen
DECATHLON Dover Strait Race: snelle sprint over de Noordzee naar Oostende
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, ONZK25 deelnemers startten zaterdag in de terugrace van het Decathlon Dover Strait races. Het traject Ramsgate – Oostende zag er qua condities het tegenovergestelde van de heenrace uit. De wind uit het NNO tot N kwam niet boven de 18 knopen. De stroming zou van bij het begin tot aan de finish meelopen. De deelnemers zouden dus genieten van dragende wind en stuwende stroming met een gezapige golfslag. Dat was bij de eerste etappe naar Ramsgate héél anders.
Enkele deelnemers die in de heenrace uitweken naar een schuilhaven hadden op vrijdag de vloot vervoegd. Zij zouden revanche kunnen nemen door de bootsnelheid over de Z vormige baan te maximaliseren. Opperste concentratie en doordachte zeilvoering waren de regels. Tijden: 6u20’ voor de snelste tot 8u59’ voor de laatste, bijna de helft van de heenrace.
IRC
De Njord (RNSYC), die in de heenrace met een mooie voorsprong de line honours van de race kaapte, zetten in de terugrace een vergelijkbare prestatie neer. 9:35:05 was alweer de snelste tijd. Met dank aan goede voorbereiding, snelle maneuvers, de juiste zeilkeuze en ondanks een gebroken grootzeilval die snel op zee een bypass kreeg. Natuurlijk zeilt de IRC 2 vloot, net zoals de andere ‘kleintjes’, een kortere baan, maar de kwestie is toch om op de juiste momenten en plaatsen ook de juiste opties te nemen.
In de CR 1-2 categorie deed er zich een vergelijkbaar fenomeen voor. Bert De Bock, schipper van de Salona 40’, de Huldra 2, (RYCB) (CR 1 /2) was donderdag nog terug gesurft naar Oostende. Zijn boot met een bemanning van gezinsleden was daar niet rouwig om. Mijn boot is te licht voor dat aan-de-windse geweld tegen de golven, zei De Bock. De Huldra 2 kwam in de terugrace als eerste in zijn klasse in Oostende aan met een twintigtal minuten voorsprong op de tweede: de Rackham (KYCN).
De Alena (RNSYC) van het duo Filip Lammens en Patricia Krick domineerde de CR double handed vloot. Een vloot die overigens door het zware weer van zaterdag gehalveerd was. De Jsoif (RNSYC) kampte met een gennaker die niet meer gestreken kon worden aan de boei voor Calais. “We hebben een uur lang gesukkeld en waren onze tweede plaats kwijt,” zeiden Mourisse en Boel achteraf in hun thuishaven.
De receptie van het ONZK was al aan de gang toen de Caramel de jachthaven van de RNSYC binnenliep.
Kampioen gezelligheid
Er werd nog een Decathlon / Tribord zeilpak model 900 verloot onder de aanwezige vrouwelijke en mannelijke bemanningen. Plus een spinnaker, naar keuze te laten maken bij UK Sails Belgium of Wittevrongel sails.
De volgende race in het Indumar Open Noordzee Kampioenschap 2022 is de Hansweert – Antwerpen van 18 juni ek. www.schelderegatta.be
De resultaten van de Decathlon Dover Strait races – Oostende – Ramsgate – Oostende
Foto’s van Pit De Jonge