Als de glimlach van de bemanning een indicator is van hoe goed het ging, dan was dat bij het team Njord in de heenrace naar Ramsgate in de Decatlon Dover Strait race patat bonk erop. Aan en in de wind van 25 to 33 knopen, anticiperen op golven tot 2 meter. Gentlemen zeilen nooit ‘upwind’ zegt men, en toch was het precies het aan-de-wind varen dat een opvallend verschil maakte waarmee Njord de Line Honours binnenrijfde. Hoe doen ze dat?
Voorbereiding
Het team zorgt ervoor dat de boot en de bemanning al van voor de race op performance is ingesteld. De routes, de wind, de stroom en de golfcondities zijn op voorhand in kaart gebracht. Er komt een tactisch en technisch plan. En daar wordt de boot helemaal op ingericht en uitgerust.
Zo wordt de tuigage uitgetrimd op basis van de te verwachten condities.
Op Nord zijn er een zestal mastinstellingen die per race aangepast worden. Het begint bij een standaard setting. Per drie knopen meer of minder wind worden spanning van de tuigage en mastbuiging aangepast. Er is ook een ‘oorlogs’modus die quasi nooit moet ingesteld worden. De prestaties van de boot zijn proactief uitgetest en vastgelegd. Polar diagrammen zijn daarom de ultieme referentiegegevens. De uitdaging ligt erin die in realiteit te overtreffen.
Details
Uit het zeil- en routeplan volgt de zeilkeuze. Normaliter gaat dat bij een bemanningsbriefing, maar omdat ze al zo lang samen zeilen en iedereen heel betrokken is, gaat dit ook zonder fysieke meeting. Welke zeilen zijn er nodig? Maar ook: hoe leggen we ze klaar? In de Oostende-Ramsgate koos het team voor een iets groter voorzeil en een extra reef in het grootzeil. De windvoorspelling toonde dat er een lang stuk van de baan met de knik in de schoot zou gezeild worden zodat power in het voorzeil belangrijk zou zijn. Dan (ont-)reef je sneller het grootzeil dan het risico te lopen twee of drie man op het voordek met de voorzeilwissel bezig te hebben. Want zelfs in deze “windy and choppy” conditions is het belangrijk het bemanningsgewicht te centraliseren. Hoe harder het waait, hoe ruimer de wind, hoe meer dat gewicht naar achteren verhuist. De voorbereiding gaat minutieus. In welke groef hijs je het voorzeil zodat bij de wissel het nieuwe zeil aan de lijkant vlot kan worden gehesen?
Gewicht en getallen
Er komt een startplan met de tactiek voor de rest van de race. Dat helpt om de hele bemanning geëngageerd te houden, uiteraard voor een langere periode. Iedereen moet bij de pinken blijven van start tot finish. Zo geeft de bemanning aan de hoge kant gegevens door over windshiften, vlagen en golven. Als iedereen in de rail zit, heeft de stuurman maar beperkt zicht naar de seastate waar veel op af te lezen valt. In de aan de windse modus ligt er veel aan de concentratie van de stuurman die moet anticiperen op het ritme van de golven. Oploeven en afvallen synchroon met het rijzen en dalen van de boog garandeert een hogere bootsnelheid. In de korte periode waar er wat minder hoge golven komen aanrollen, maakt de stuurman hoogtewinst. De grootzeilrimmer volgt de kleine koerscorrecties maar probeert de windstoten op te vangen door ‘druk uit het zeil’ te lozen, zodat de energie in snelheid wordt omgezet en niet in boothelling.
Het is zeker voor een race die een paar uur duurt en waar weinig echte maneuvers in zitten, zoals bij windward-leeward banen wel het geval is, de kwestie om de bemanning alert te houden. Dat kan je door functies te roteren, hoewel dit geen eenvoudige kwestie is, zo blijkt uit de praktijk aan boord. De crew scherp houden is een kwestie van juist en op tijd eten en drinken, zeker als er anti zeeziektepillen worden genomen. Veel drinken verhindert dat ze in slaap vallen.
Werkteams
Jet Njord-team haalt graag talent uit de eenheidsklassen aan boord. Zij zijn sterk in op gevoel varen i.p.v. op de metertjes. De metertjes zijn altijd te laat. Bovendien weten eenheidsklassezeilers instinctief hoe bepalend zelfs de meest fijne trim is.
Qua bemanningswerking gaat het op de Njord over drie teams:
Een speed team = de trimmers en stuurman
Een werk team = voordekker, mastman, pitman en grinder
Een denk team = tacticus/navigator
Windvlagen of blaktes, shiften of headers worden door het werkteam uit de rail aan het speedteam doorgegeven. De golven en vlakke partijen worden met hand signalen doorgegeven zodat er niet geroepen moet worden.
Tekst: PDJ // Foto’s PDJ en Yan Trouwen

Schelderegatta: geduld wordt beloond met spi-wind en vloedstroom
/in Frontpage, ONZKDe zenuwen gingen bij de anders zo coole organistoren toch even de hoogte in. Ooit trok deze populaire race meer dan 70 boten. Pas op het laatste nippertje steeg het aantal deelnemers naar 32. Dan liet de wind het afweten. Gelukkig besliste de wedstrijdleiding de startzone van net voorbij Hansweert naar Schaar van de Noord te verkassen. De voorspelde noordenwind kwam op. En zo werd het dan toch een fijne zeildag. Maar een voor geconcentreerde stuurlui en spinnakertrimmers. Wind en tij mee, wat wil je nog meer?
Net voor Doel begon de boord-aan-boord match tussen de snelste IRC-jachten de CR 1/2 vedetten. En voorbij de Kruisschans sluizen was de toon gezet: hou de spi vol, let op de gewichtsverdeling van de bemanning en laat je door de achteropkomers niet afdekken. Het zou een kwestie worden van seconden om de correctiefactor eruit te zeilen. Hoe minder fouten hoe beter de score.
Racen op de Schelde, tussen de beroepsscheepvaart, de rode en groene boeien en op de fietspaden, kan alleen maar als er een vlotte coördinatie is tussen de autoriteiten en de begeleiding. Voor de tweede keer zat er iemand van de wedstrijdorganisatie bij de SPN aan boord, waardoor er op kritieke momenten werd ingegrepen. Zoals bij afvarende containerschepen en lichters. De Schelde heeft zo haar charmes, ook voor wedstrijdzeilers.
Winnaars
In de IRC 2 wist het geroutineerde Zafara team de Soulmate met 13 seconden in verbeterde tijd voor te blijven.
In de CR 3-4 mocht de Prince de Petarq de fraaie trofee komen halen. Met meer dan vier (verbeterde) minuten op de Rebel en bijna vijf op de Hang Tran was er geen discussie mogelijk.
In de CR 1-2 ging de Huldra II met de eer lopen, net voor de Ballista die zich hard had verweerd. De Antilope en de Raquero delen de derde stek en daar is een reden voor. Wie geen reddingsvest -voorgeschreven in de NOR en SI- draagt, krijgt strafpunten.
De verrassing zat wellicht in de CR5-6 categorie waar het Waarschip 660, Charel, op 01-59-32 landt voor de Begin’EUR.
Groot applaus, later die avond, als André Haerbosch die sinds mensenheugenis met de J/24 Bolero de Schelde afrost, de begeerde Harry van den Bergh trofee in ontvangst neemt voor de beste Double Handed prestatie in verbeterde tijd. Noteer: zonder spi, want om dat ding te voeren heb je geoefende bemanning, voor nodig, vindt André.
Nog dezelfde week ging de organisatie aan de slag om de jubileumeditie van de Schelderegatta van 17 juli 2023 op te starten.
Dat belooft.
Meer foto’s https://photos.app.goo.gl/F8zMHZ6wUvDnY22w6
Thanks to & powered by: MULTRASHIP | INDUMAR | LANDTMETERS | JOS BOONE + Het RYCB Race- & Rescueteam
Oostende Helgoland Oostende – uithoudingsrace naar de Rode Rots
/in Frontpage, Geen categorie, ONZK9 – 15 juli 2022 / Oostende
De inschrijvingen voor de Oostende – Helgoland – Oostende race blijven nog tot einde deze maand open.
De race is selectief voor deelname aan de Rolex Fastnet race van 2023. Een avontuurlijk en gevarieerde route lans de Belgische en Nederlandse kusten tot in de Duitse Bocht. Dé test voor uithouding van boot, materiaal en bemanning.
Double Handed – IRC, CR en Multihull welkom.
De heenrace is bovendien een uitstekende inleiding tot een vaarvakantie in het Noorden: de Wadden, maar ook het prachtige vaarwater van de Baltische // Oostzee.
Info & inschrijven: https://bit.ly/3QrR8BG
Wist je?
Oostende nam de organisatie van de race naar Helgoland over van de Britten.
Dit schilderij van David Brackman over de start in Dover dateert van 1902.
Light Vessel race (IRC) + Shielmartin (CR) race, als er mijlen mogen gemaakt worden.
/in Frontpage, ONZKDe Light Vessel Race is naar traditie een ‘long distance’, een uitdaging dus waarbij de bemanning de organisatie aan boord, de tactiek en de bootsnelheid op een heel specifieke manier toepast. Hierbij krijgen de IRC gemeten jachten een baan van 30 tot 40 zeemijlen voor de boeg. Deze formule wordt doorgetrokken voor de CR-gemeten schepen in de specifiek voor hen uitgelegde Shielmartin race baan van ca. 19 tot 28 zeemijl. Deelnemen in de CR formule met double handed bemanning (dus duo’s) is mogelijk.
Beide races zijn dus een geknipte opwarmer voor de Oostende Helgoland Oostende Race die en zeer uitdagende 2 x 265 zeemijl lang is.
De organiserende Royal Belgian Sailing Club van Zeebrugge koppelt de ervaring van het lange afstandszeilen aan super onthaal voor de zeilers. Na de race wordt een Decathlon / Tribord 900 zeilpak verloot onder de zeilers die ingeschreven zijn via het online zeilersplatform Manage2Sail.com.
De RBSC stort bovendien € 5,- van het Light Vessel / Shielmartin sailors dinner na de race door aan de Shielmartin organisatie. Zij bevorderen de zeilsport bij jongeren.
Info en inschrijven: https://bit.ly/3tTI271
Hoe pak je negen uur aan de wind hakken aan? Tips van het Njord team.
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, ONZK, Race managementVoorbereiding
Het team zorgt ervoor dat de boot en de bemanning al van voor de race op performance is ingesteld. De routes, de wind, de stroom en de golfcondities zijn op voorhand in kaart gebracht. Er komt een tactisch en technisch plan. En daar wordt de boot helemaal op ingericht en uitgerust.
Zo wordt de tuigage uitgetrimd op basis van de te verwachten condities.
Op Nord zijn er een zestal mastinstellingen die per race aangepast worden. Het begint bij een standaard setting. Per drie knopen meer of minder wind worden spanning van de tuigage en mastbuiging aangepast. Er is ook een ‘oorlogs’modus die quasi nooit moet ingesteld worden. De prestaties van de boot zijn proactief uitgetest en vastgelegd. Polar diagrammen zijn daarom de ultieme referentiegegevens. De uitdaging ligt erin die in realiteit te overtreffen.
Uit het zeil- en routeplan volgt de zeilkeuze. Normaliter gaat dat bij een bemanningsbriefing, maar omdat ze al zo lang samen zeilen en iedereen heel betrokken is, gaat dit ook zonder fysieke meeting. Welke zeilen zijn er nodig? Maar ook: hoe leggen we ze klaar? In de Oostende-Ramsgate koos het team voor een iets groter voorzeil en een extra reef in het grootzeil. De windvoorspelling toonde dat er een lang stuk van de baan met de knik in de schoot zou gezeild worden zodat power in het voorzeil belangrijk zou zijn. Dan (ont-)reef je sneller het grootzeil dan het risico te lopen twee of drie man op het voordek met de voorzeilwissel bezig te hebben. Want zelfs in deze “windy and choppy” conditions is het belangrijk het bemanningsgewicht te centraliseren. Hoe harder het waait, hoe ruimer de wind, hoe meer dat gewicht naar achteren verhuist. De voorbereiding gaat minutieus. In welke groef hijs je het voorzeil zodat bij de wissel het nieuwe zeil aan de lijkant vlot kan worden gehesen?
Gewicht en getallen
Het is zeker voor een race die een paar uur duurt en waar weinig echte maneuvers in zitten, zoals bij windward-leeward banen wel het geval is, de kwestie om de bemanning alert te houden. Dat kan je door functies te roteren, hoewel dit geen eenvoudige kwestie is, zo blijkt uit de praktijk aan boord. De crew scherp houden is een kwestie van juist en op tijd eten en drinken, zeker als er anti zeeziektepillen worden genomen. Veel drinken verhindert dat ze in slaap vallen.
Jet Njord-team haalt graag talent uit de eenheidsklassen aan boord. Zij zijn sterk in op gevoel varen i.p.v. op de metertjes. De metertjes zijn altijd te laat. Bovendien weten eenheidsklassezeilers instinctief hoe bepalend zelfs de meest fijne trim is.
Qua bemanningswerking gaat het op de Njord over drie teams:
Een speed team = de trimmers en stuurman
Een werk team = voordekker, mastman, pitman en grinder
Een denk team = tacticus/navigator
Windvlagen of blaktes, shiften of headers worden door het werkteam uit de rail aan het speedteam doorgegeven. De golven en vlakke partijen worden met hand signalen doorgegeven zodat er niet geroepen moet worden.
Tekst: PDJ // Foto’s PDJ en Yan Trouwen
DECATHLON Dover Strait Race: snelle sprint over de Noordzee naar Oostende
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, ONZK25 deelnemers startten zaterdag in de terugrace van het Decathlon Dover Strait races. Het traject Ramsgate – Oostende zag er qua condities het tegenovergestelde van de heenrace uit. De wind uit het NNO tot N kwam niet boven de 18 knopen. De stroming zou van bij het begin tot aan de finish meelopen. De deelnemers zouden dus genieten van dragende wind en stuwende stroming met een gezapige golfslag. Dat was bij de eerste etappe naar Ramsgate héél anders.
Enkele deelnemers die in de heenrace uitweken naar een schuilhaven hadden op vrijdag de vloot vervoegd. Zij zouden revanche kunnen nemen door de bootsnelheid over de Z vormige baan te maximaliseren. Opperste concentratie en doordachte zeilvoering waren de regels. Tijden: 6u20’ voor de snelste tot 8u59’ voor de laatste, bijna de helft van de heenrace.
IRC
De Njord (RNSYC), die in de heenrace met een mooie voorsprong de line honours van de race kaapte, zetten in de terugrace een vergelijkbare prestatie neer. 9:35:05 was alweer de snelste tijd. Met dank aan goede voorbereiding, snelle maneuvers, de juiste zeilkeuze en ondanks een gebroken grootzeilval die snel op zee een bypass kreeg. Natuurlijk zeilt de IRC 2 vloot, net zoals de andere ‘kleintjes’, een kortere baan, maar de kwestie is toch om op de juiste momenten en plaatsen ook de juiste opties te nemen.
In de CR 1-2 categorie deed er zich een vergelijkbaar fenomeen voor. Bert De Bock, schipper van de Salona 40’, de Huldra 2, (RYCB) (CR 1 /2) was donderdag nog terug gesurft naar Oostende. Zijn boot met een bemanning van gezinsleden was daar niet rouwig om. Mijn boot is te licht voor dat aan-de-windse geweld tegen de golven, zei De Bock. De Huldra 2 kwam in de terugrace als eerste in zijn klasse in Oostende aan met een twintigtal minuten voorsprong op de tweede: de Rackham (KYCN).
De Alena (RNSYC) van het duo Filip Lammens en Patricia Krick domineerde de CR double handed vloot. Een vloot die overigens door het zware weer van zaterdag gehalveerd was. De Jsoif (RNSYC) kampte met een gennaker die niet meer gestreken kon worden aan de boei voor Calais. “We hebben een uur lang gesukkeld en waren onze tweede plaats kwijt,” zeiden Mourisse en Boel achteraf in hun thuishaven.
De receptie van het ONZK was al aan de gang toen de Caramel de jachthaven van de RNSYC binnenliep.
Kampioen gezelligheid
Er werd nog een Decathlon / Tribord zeilpak model 900 verloot onder de aanwezige vrouwelijke en mannelijke bemanningen. Plus een spinnaker, naar keuze te laten maken bij UK Sails Belgium of Wittevrongel sails.
De volgende race in het Indumar Open Noordzee Kampioenschap 2022 is de Hansweert – Antwerpen van 18 juni ek. www.schelderegatta.be
De resultaten van de Decathlon Dover Strait races – Oostende – Ramsgate – Oostende
Foto’s van Pit De Jonge
DECATHLON Dover Strait Race: Wet, Windy and Wild
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, ONZKNiet iedereen zal dan op de ruimere koers van de baan zeilen, dwars over de Traffic Lines.
Met een snel rondje handen opsteken van alle schippers besliste driekwart dat er ondanks de beloofde windstoten en de verwachte steile golfslag toch zou gestart worden.
Taai op weg naar trots
Het zou een wet and wild overtocht worden. De afstand op de kaart van 55 mijl vertaalde zich op het log naar meer dan honderd mijl. Veel meer opties zijn er dan niet om relatief onder de kust te blijven tot aan de Ruytingen boei en dan iets afvallen richting Gull en de finish voor de haveningang van Ramsgate.
Op de meeste jachten werd het gauw duidelijk: sturen op de golven en vooral niet stilvallen, grootzeil lozen in de vlagen. Alleen de lichtste van het team mag zo nu en dan de kritieke centimeter op de genuaschoot gaan bijstellen. De anderen blijven in de rail. En wat was die Ruytingen Noord keerboei ver.
Door de uitschieters van meer dan 35 knopen wind en de hogere golfslag boven de ondieptes waren deelnemers verplicht Franse havens binnen te lopen. De slijtageslag deed zijn werk. Er gingen beloften viraal dat ze vrijdag nog naar Ramsgate zouden komen om alsnog de terugrace te varen.
De Njord (IRC 2) ging als eerste voor de Franse kust overstag achtervolgd door Tasman en Zarafa. Met een lichte knik in de schoot denderde de A35 richting line honours, na 9:35:05 geconcentreerd zeilen. De IRC 1 jachten, die de collega’s van de IRC-2/3 in deze uithoudingsrace had moeten overschaduwen, moesten zuidelijker doorgaan tot de DI3, Ruytingen SE en dan Sandettie east en west. Dat langer tegen stroom opboksen voelden ze goed in de kuiten. Geen enkele in deze klasse slaagde er in de eerste vijf uit de IRC 2/3 in te lopen.
De laatste die de race toch ook uitzeilde was de X-102 Next van het duo Hauk – Cleymans die na 13:50:00 finishten.
Van de 36 deelnemers gaven er 15 op.
Results: https://bit.ly/3wURDey
Foto’s: https://photos.app.goo.gl/RKf2ZDwiz9NUqemc9
Brexit- en grensformaliteiten in Ramsgate
/in DECATHLON Dover Strait Races, Frontpage, Geen categorie, ONZKZo maak je je klaar voor de Britse formaliteiten voor je in England aankomt.
1 Quarantainevlag voeren
Bij het aanlopen van de UK dient ieder bezoekend jacht dat van buiten d e UK komt een GELE ‘Q’ VLAG te voeren. Het wordt geacht gehesen te worden wanneer men de Britste territoriale wateren binnenvaart, dus vanaf 12 mijl uit de kust.
2 Individueel vereiste identiteitsdocumenten
Bij binnekomen van de UK met men een geldig nationaal PASPOORT kunnen voorleggen. Dit is niet de identiteitskaart. Het paspoort -in de volksmond een ‘reispas’- moet nog minimaal drie maanden geldig na vooropgestelde datum van vertrek uit UK.
Bij (terug)binnenkomen in België is een identiteitskaart of paspoort vereist.
3 Administratieve verplichtingen
Bij vertrek uit – of terugkeer in België:
Bij aankomst in – of vertrek uit de UK:
Analoge versie (PDF). KLIK HIER
United Kingdom Border Force,
Yacht Reports, Freight Clearance Centre,
Lord Warden Square, Western Docks, Dover,
Kent CT17 9DN,
United Kingdom
4 Goederen aangeven
Wat kan je meebrengen, wat moet worden aangegeven en hoe?
Doorgaans mogen goederen, drank, voedingswaar en zelfs luxegoederen voor persoonlijk gebruik -als je ze meebrengt vanuit België (!)- zonder aangifte worden meegebracht in de UK.
Meer specifieke gegevens: KLIK HIER
5 Meer info
Tekst PDJ / Foto’s PDJ en Pixabay
INDUMAR Championnat Open De La Mer du Nord 2022 commence par un full breakfast à Ramsgate
/in DECATHLON Dover Strait Races, ONZKDix clubs de sports nautiques le long des côtes flamande et zélandaise ainsi qu’à Anvers organisent ce critérium unique de voile en mer pour les cabiniers.
La fine fleur de la voile de compétition s’apprête à ajouter cette part non négligeable de vitalité dans les ports de plaisance de Nieuport, Ostende, Zeebrugge, Breskens et Anvers en plus des compétitions de haut niveau.
Bien que cette course aller-retour appartienne aux grands classiques, il y a des ajustements importants aux conditions de participation. Par exemple, les femmes et/ou les jeunes membres d’équipage à bord seront récompensés. Ils n’entrent pas en ligne de compte pour la limite de poids légale de l’équipage.
Il est également possible de participer avec un équipage à deux.
Pour la première fois, les multicoques peuvent également participer en plus des cabiniers jaugés en IRC et CR.
Le parcours est déterminé et annoncé juste avant le départ de la course en fonction de la météo, du vent et des vagues.
L’organisation de la course fait tout pour la rendre aussi facile et agréable que possible pour les participants. La veille du départ, il y a un briefing météo détaillé dans le club-house RNSYC donné par Fritz Buyl, météorologue marin à l’OMS (Station météorologique océanographique) avec une analyse détaillée des conditions qui attendent les participants. Le matin du départ à Ramsgate, les marins ont non seulement un bon petit déjeuner, mais aussi un briefing remis à jour. À Ramsgate, en plus de la cérémonie de remise des prix de la première étape et d’un dîner d’équipage, une animation avec entre autres la visite des célèbres tunnels de Ramsgate est également organisée.
Après la course retour à Ostende, non seulement une cérémonie finale de remise des prix des Decathlon Dover Strait Races vous attend, mais les vainqueurs du classement général de l’ONZK 21 seront aussi mis à l’honneur. En effet, en raison des mesures Corona, ils doivent encore recevoir leurs prix de l’année dernière.
Decathlon Dover Strait Races en brèf
Départ d’Ostende le jeudi 26 mai.
Départ de Ramsgate le samedi 28 mai.
CLIQUEZ ICI pour l’inscription et/ou plus de détails sur Manage2sail
DECATHLON Dover Strait Races opent ONZK seizoen
/in DECATHLON Dover Strait Races, ONZKKlik hier voor de ONZK-kalender 2022
Highlights ’22
Alle wedstrijden staan open voor IRC en CR gemeten jachten, aan sommige races kunnen ook de Halfton, de J-80, de SB20 eenheidsklassen en multihulls(catamarans of trimarans) deelnemen.
Hoewel deze heen en weer race tot de classics behoort, zijn er belangrijke aanpassingen aan de deelnamevoorwaarden. Zo is zeilen met vrouwelijke en/of jongere bemanningsleden aan boord beloond. Ze worden niet meegeteld in de reglementair voorgeschreven gewichtsbeperking van de bemanning.
Het is ook mogelijk om met een tweekoppige bemanning deel te nemen.
Voor het eerst zijn ook multihulls welkom, naast de bekende IRC en CR gemeten kajuitjachten.
Het parcours wordt vlak voor de start van de wedstrijd bepaald in functie van weer, wind en golfslag en bekend gemaakt.
Zowel de heen- als de terugrace prikkelen het zeemanschap van de bemanningen. De zeilers zijn verplicht om de drukke routes van de beroepsscheepvaart haaks te kruisen. En dan zijn er nog de ondieptes van de Vlaamse (Zand)Banken die moeten ontweken worden. Al bij al een uithoudingsrace, waar een stevige wind en golfslag een aanslag doet op de uitrusting van het jacht, de kwaliteiten van de navigatie en de weerstand van de zeilers.
De Noordzee overkoersen en daarna…
De raceorganisatie doet er alles aan om het de deelnemers zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken. De 350 bemanningsleden die zich het eerst aanmelden, kunnen hun gratis DECATHLON ONZK-polo reserveren bij inschrijving en de gewenste maat kiezen.
De avond voor de start is er een gedetailleerde meteo briefing in het RNSYC clubhouse door Fritz Buyl, Marien Meteoroloog bij OMS (Oceanografisch Meteorologisch Station) met een gedetailleerde analyse van de condities die de zeilers voor de boeg krijgen. De ochtend van de start naar Ramsgate wacht de zeilers niet alleen een leuk ontbijt maar ook een geactualiseerde briefing.
In Ramsgate kunnen de bemanningen die zich hiervoor hebben ingeschreven op vrijdagvoormiddag van het “Full English Breakfast” genieten in de Royal Temple Yacht Club.
In de namiddag is er keuze tussen een lokale wedstrijd “round the cans” of animatie met o.m. een bezoek aan de befaamde Ramsgate Tunnels. Aanmelden via manage2sail. Om 18h30 volgt de prijsuitreiking van de heenrace.
Na de terugrace naar Oostende wacht er niet alleen een finale prijsuitreiking van de Decathlon Dover Strait Races maar worden ook de overall winnaars van het ONZK 21 in de bloemen gezet. Die hebben door de Coronamaatregelen hun prijzen van vorig jaar nog tegoed. Overigens werd de prijzentafel voor de INDUMAR Dover Strait races uitgebreid. Er wordt een spinnaker verloot onder de aanwezigen bij de prijsuitreiking.
De gelukkige kan zijn bestelling plaatsen bij een zeilmaker naar keuze: “Wittevrongel Sails”, “North Sails” of “Lefebvre UK Sails”. Onder de ingeschreven bemanningsleden die bij de prijsuitreiking aanwezig zijn wordt ook een DECATHLON OFFSHORE 900 series zeilbroek en zeilvest verloot.
Naar traditie wordt de INDUMAR Dover Strait Races afgesloten met een voortreffelijk RNSYC-buffet met het beste uit de Noordzee.
De deelnemers hebben er alle baat bij vooraf zich aan te melden voorde race-polo, het Full English Breakfast, de animatie in Ramsgate en het afsluitend Noordzeebuffet.
De Decathlon Dover Strait races
Start in Oostende op donderdag 26 mei
Start in Ramsgate op zaterdag 28 mei
KLIK HIER voor inschrijven en/of meer gegevens op Manage2sail
Opleiding IRC Meters op 19 maart 2022
/in ONZKOp 19 maart komen de specialisten van IRC/UNCL een opleiding aanbieden voor Belgische en Nederlandse IRC meters.
Geen clinic voor beginners maar elk land heeft een aantal erkende IRC specialisten die deze bijscholing moeten volgen om een kwaliteitsvolle service te kunnen leveren aan de zeiler in IRC. De basis van de meetbrieven is “self-declaring” waarbij de eigenaar, eventueel samen met de zeilenmaker, de nodige data aanlevert.
Handig is wel dat de boot gemeten en gewogen wordt met een erkende meter die je met nodige “tips and tricks”kan helpen om je meetbrief te optimaliseren. Daarbij is het wegen van je schip vaak een goede keuze, daarbij worden ook een aantal parameters, zoals overhangen gecontroleerd.
Een aantal wedstrijden vereisen “endorsed IRC certificaten” waarbij zeilen en schip gecontroleerd worden door een erkende meter.
Om de kwaliteit van het team IRC meters te garanderen komen Ludovic Abovillier, Claude Charbonnier en UNCL voorzitter en topzeiler Gerry Trenteseaux op 19 maart afgezakt naar Nieuwpoort om de werkwijze toe te lichten. Naast een korte sessie in zaal, volgt de weging van een boot en het nemen van de standaardmaten waarna een aantal zeilen zullen gemeten worden. Tom Florizoone stelt daarvoor zijn kraan en weegtoestel ter beschikking, de andere sessies gaan door bij KYCN en Sport Vlaanderen.
Inschrijven kan hier – het aantal plaatsen is beperkt.
Indien je graag een IRC gids (ENG) IRC Guide (FR) wil ontvangen stuur je een mail
Weet dat ook alle documenten op de website van WWSV staan – ook Franstaligen begeleiden we graag bij WWSV!
Inschrijven voor opleiding meters 19 maart 9.00 – 17.00 uur Nieuwpoort