Prijsuitreiking Indumar ONZK 2024

We nodigen jullie uit op zaterdag 27 januari 2024 10.30 uur zaal YSARA Nieuwpoort voor de prijsuitreiking van vorig seizoen!

Het zeilseizoen zit er voor de meeste zeilers op maar de kalenders voor 2024 zien er alvast weer veelbelovend uit. Het Indumar ONZK 2023 ronden we af met de prijsuitreiking in zaal YSARA te Nieuwpoort gevolgd door een drink die samenvalt met de nieuwjaarsreceptie van Wind en Watersport Vlaanderen. Wie dan nog niet uitgefeest is kan aansluiten bij de Belgian Sailing Awards die de Belgische Kampioenen in de kijker zet, ook in IRC, Draak en J80. Daarnaast worden er ook de Sailors of the Year in zes categorieën in de kijker gezet.

Onze partner voor deze fijne prijsuitreiking is brouwerij de Halve Maan uit Brugge die ons zal vergasten op heerlijke Brugse Zot of de Sportzot!

                             

We nodigen jullie uit aan te melden prijsuitreiking ONZK via dit formulier.

                               

 

Kalender 2024 beschikbaar

Het zeilseizoen 2024 ziet er alvast prettig gevuld uit met een goede werking in verschillende segmenten van het varen met kieljachten. Het begint al vroeg met het WK SB20 dat al in februari van start gaat in Dubai en waarbij de Belgen vertegenwoordigd zijn door Go with the Flow van Bart Tytgat/Marc Braet/Kristof Woutters. Deze voormalige Belgisch-, Nederlands- en Frans kampioenen zullen er strijd leveren in prachtige condities. De SB20 vloot in Oostende is dit jaar weer flink gegroeid en daar wordt uitgekeken naar hun EK in 2025.Een ander topevent dat naar onze wateren komt is de Half Ton Classics Cup – de vloot halftonners blijft populair en zal zijn strijd in Nieuwpoort beslechten. Naast de reguliere Indumar ONZK kalender is het ook uitkijken naar de roemruchte Helgoland Race vanuit de RNSYC in Oostende. Ook andere eenheidsklassen blijven aan populariteit winnen, in Nieuwpoort de knappe J80 vloot, in Oostende de Draken en op de Schelde de J24 werking vanuit de RYCB.
De recreatieve clubwedstrijden in diverse formules winnen aan belang, zowel in Nieuwpoort, Oostende als Blankenberge verschijnen steevast knappe vloten aan de start – van  de H-Cup, de Interpontons in Nieuwpoort, WAR in Oostende of het circuit Blanksailing maar ook op de Schelde heerst bedrijvigheid met ondermeer de Schelderegatta. In Zeebrugge blijft de Lightvessel Race gecombineerd met de Shielmartin Regatta de opener van het zomerseizoen.

Raadpleeg de 2024 kalenders hier

Meetbrieven 2024 aanvragen 

In aanloop naar het nieuwe seizoen kan je de meetbrief al vernieuwen. Interessant nieuwigheid in IRC dit jaar is dat een boot nu twee geldige IRC meetbrieven kan hebben en dus niet telkens een aanpassing moet vragen als er eens in een andere configuratie wordt gezeild. Bijvoorbeeld set kleinere zeilen in duo  of bij een offshore. Je geeft dan telkens voor de wedstrijd aan met welk certificaat je aan de start wil verschijnen. 

Standaard geldt voor een IRC certificaat dat je als eigenaar zelf je gegevens doorgeeft. Handig is wel om je zeilen na te (laten) meten en je boot eventueel laat wegen. Dat kan in Nieuwpooort na afspraak. Om een weegcertificaat te laten erkennen moet wel een erkend IRC Meter aanwezig zijn en dient de procedure strikt gevolgd te worden
.

In Cruiser Rating is de procedure nog eenvoudiger en bekom je vlot een meetbrief via www.cruiserrating.be

Twee clubs zullen ook in 2024 blijven kiezen voor IRC Go om hun laagdrempelige en succesvolle clubwedstrijden te organiseren.

Weet ook dat een geldig zeilnummer een vereiste is om deel te nemen aan wedstrijden. Dat kan je makkelijk aanvragen bij Belgian Sailing. De prijs bedraagt nog steeds 30 euro voor een geldigheid van 5 jaar. Vergeet ook niet je zeilnummer te vernieuwen als het vervalt, normaliter zal je daar nu een automatische uitnodiging voor ontvangen (als het ingevulde mailadres nog klopt). Vragen? info@belgiansailing.be 

Alle info en aanvraagdocumenten 

Kalender 2023 beschikbaar

In 2023 is het weer uitkijken naar een heel goed gevulde wedstrijdkalender.

Naast de wedstrijden uit het Noordzeekampioenschap is 2023 immers ook een Fastnetjaar en daar was het eerste aanmeldingsmoment op 11 januari. Ondertussen kan je ook alweer je IRC meetbrief aanvragen via Wind en Watersport Vlaanderen

Naast de nationale wedstrijden ook heel wat fijne internationale afspraken en er is weerom een fijn aanbod CR- en clubwedstrijden.

Ontdek de kalender 

Ook bij de sportkieljachten is er weer heel wat animo met een mooie kalender in J80 in Nieuwpoort en de SB20 werking vanuit Oostende.

Flanders Trophy Nieuwpoort J80 : 22-23 april en 2-3 september (tevens OBK)

Flanders Trophy Duinkerke J80 : 10-11 juni en 9-10 september

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRC

De afrekening: Ostend Sailing Weekend – Open Belgian Championship IRC

Indumar Open Noordzee Kampioenschap

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRCManches #11 en #12
Zaterdag 24 en zondag 25 september,
RNSYC – Oostende

Overwinning in de Cowes Week, deelname aan de Rolex Fastnet race, de Europese Titel in de IRC-klasse tijdens het Breskens Sailing weekend, het succes van de woensdagavondwedstrijden en ponton clubraces aan onze kust… allemaal signalen dat de Belgische IRC wedstrijdvloot een heel nieuwe adem heeft gevonden. Vandaar dat er met spanning uitgekeken wordt naar het Open Belgisch Kampioenschap IRC in het weekend van 24 en 25 september 22.

Close combat voor kampioenstitel

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRCZowel in de IRC categorie 1 als bij IRC 2 en 3 is de strijd voor de kampioenstitel allesbehalve gestreden. Ragaza, Alegria, Monaqua (IRC1) kunnen zeker voor de nationale kampioenstitel gaan, maar wat als Europees IRC kampioen en Cowes Week winnaar Moana zich ermee gaat bemoeien?  Hetzelfde voor de struggle tussen Zarafa, Njord en Tasman voor de IRC2/IRC3 categorie die met een frons uitkijken richting  de kampioen van vorig jaar Picsou en de Soulmate die al eerder dit jaar furore maakte in Oostende.

Het raceniveau van de zeilers in deze niet professionele vloten is de jongste tijd aanzienlijk gestegen. Dat heeft te maken met de deelname aan buitenlandse wedstrijden, zoals Cowes Week enz. Maar ook door een heel nieuwe dynamiek onder de bemanningen van diverse boten. De meer ervaren IRC-teams trekken jonge talenten uit de eenheidsklassen aan. Bovendien worden ze aangespoord om hun ervaring te delen. Deze interactie, opgeteld bij de confrontatie met buitenlandse topzeilers bezorgt de Belgische IRC zeilers een aanzienlijke duw in de rug. Buiten de trainingen die sommige teams organiseren zijn het vooral de lokale laagdrempelige clubwedstrijden in Oostende en Nieuwpoort die de interactie en het uitwisselen van kennis en trucks vergroten. Dat brengt een heel nieuw dynamisme met zich mee.

Groots moment voor zeezeilen

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRCHet Ostend Sailing Weekend van de RNSYC ontvangt ook jachten uit de Cruiser Rating categorie en de J/80 en SB20 eenheidsklassen.

De wedstrijdleiding maakt op de dag van de races zelf bekend over welke baan zal worden gezeild: over een specifiek uitgelegde Windward – Leeward baan  en/of rond vaste boeien in de Noordzee, de zg. inshores.

De CR-klasse kan tot twee races per dag voor de boeg krijgen, de andere klassen tot vier races. Uiteraard staat er een uitgebreid animatie en cateringprogramma op stapel, bekend voor haar ‘A l’Ostendaise’ kwaliteiten en ondersteund door Stef, de uitbater van de Royal North Sea Yacht Club bar en restaurant en zijn team. Concreet: Bouillabaisse van de chef en tiramisu na aan € 30,- p.p..

KLIK hieronder voor de tussenstand van het Open Noordzee Kampioenschap 22, na 10 gevaren wedstrijden:  

ONZK IRC 1  ||  ONZK IRC 2 & 3 || CR 1 & 2 || CR 3 & 4  ||  CR 5 & 6

Sailing for Think Pink

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRCOp 1 oktober wordt de “BENEFLEET for Think Pink” gehouden in Breskens.
Hiermee draagt een groep van enthousiaste zeilsters bij aan de nationale Think Pink actie, die borstkankeronderzoek ondersteunt. De Think Pink Box bundelt nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker: het Think Pink-boek, info over financiële ondersteuning, lotgenotengroepen, beweeg- en nazorgprojecten en nog veel meer.

De organisatie zoekt nog jachten die willen deelnemen aan de actie.

Think Pink zal ook deelnemen aan de Huysman Antwerp Race, de laatste zeilwedstrijd van het ONZK-seizoen 2022.

LEES MEER – Sailing For Think Pink

 

Ostend Sailing Weekend - Open Belgian Championship IRCOstend Sailing Weekend + Open Belgian Championship IRC

Foto’s Ostend Sailing Weekend 2021
https://photos.app.goo.gl/rzh8ovPo854JAm4M6  || (c) Pit De Jonge

De volgende race in het ONZK-kampioenschap:
Huysman Antwerp Race ONZK  #13 – 8 oktober 2022

Tekst & foto’s PDJ

Damen Breskens Sailing Weekend

Zelfbeheersing leidt naar de kampioenstitel

Damen Breskens Sailing weekend & European Championship IRC 2022

Damen Breskens Sailing WeekendHet Breskens Sailing Weekend maakte de belofte voor de IRC klassen natuurlijk waar. Het samensmelten met het Europees Kampioenschap IRC overtuigde deelnemers uit Zweden, Engeland, Duitsland en Zwitserland om over te komen naar de jachthaven op de drempel tussen Schelde en Noordzee. Wat niet wegneemt dat de  Double Handed- en CR-klassen meer dan hun ding deden, weliswaar in de aandachtsschaduw van het IRC-circuit.
Tot op het laatste moment bleef het spannend. De winnaar van het EK zou eruit komen met een ongezien smalle puntenmarge. Grote kandidaat – helemaal in de lijn van de voorgaande EK’s, was de Dehler 29 Picsou, de Belgische IRC 3 boot van Alain Rousseau met een semi Franse bemanning. Hun verzameling van primus plaatsen was ronduit ongezien.

Moana zet IRC overwinningsreeks verder

De resultaten van de niet meer zo jonge Moana, een Bénéteau First 47 van het Goubau-team waren zeer vergelijkbaar. Dan treedt de wiskunde in werking. De uiteindelijke Europese Kampioen wordt niet alleen berekend op basis van de prestaties per race, maar ook over all, plus een niet te versmaden factor per aantal deelnemers in de klasse. Achttien in de IRC O en 1 tegen negen in de IRC 3. Gevolg: Moana wint de Europese titel met een huiveringwekkend verschil van 0,003 punten.

MOANA Damen Breskens Sailing WeekendVoor Francois Goubau, die al vele decennia wedstrijden zeilt, moet dit vast een heel spannend moment geweest zijn. De ontlading bij de prijsuitreiking sprak boekdelen. Hij noemt de overwinning in deze absolute topwedstrijd het grootste moment in zijn zeilersbestaan. De door Farr getekende Bénéteau cruiser-racer heeft bovendien een indrukwekkende reeks nationale en internationale wedstrijden onder de kiel, waaronder Cowes weeks en elf Fastnet races. Moana wint overigens ook in de IRC 0 -1 categorie en vooral dan het duel tegen Gerd jan Poortman die met de Kerr 46 van Uden Rost naar Breskens gekomen was om te winnen.

Het maximum halen uit de beperkingen

Stuurman Matthieu Goubau over de overwinning. “We hebben geen gekke dingen gedaan en in feite erg behoudend gezeild. We zeilen al jaren met het gezin en bekende vrienden, dus we weten wat we aan elkaar hebben. Anders dan vroeger zijn we niet gaan panikeren als de start eens wat minder was. We kunnen rekenen op de capaciteiten van de boot, zoals door haar lange waterlijn, waardoor we de wat mindere voor de windse eigenschappen kunnen compenseren aan de wind en terugkomen in de race. Bovendien waren wind en golfslag in ons voordeel. Met minder wind lopen we niet, met meer is het quasi onmogelijk om de planerende schepen te overtreffen.”

IRC 2

NJORD Damen Breskens Sailing Weekend“Onze jongere Njord-zeilers zijn goed opgewarmd na zeven dagen intens zeilen van Cowes week terug gekomen, “zegt Paul Jonckheere. “We hebben ook wat technische beslommeringen verholpen en we stonden dus helemaal scherp voor dit EK IRC. Als hij iets onthouden heeft van dit kampioenschap is het wel dat behoudend varen loont. Dat de bemanning meer dan ooit op heel veel veerkracht kan terugvallen. Waardoor er iedere manche met een frisse mental state wordt aangepakt. Zo realiseren we een zekere progressie, “vindt Paul ”die soms in hele kleine dingen zit. Markeringen op schoten zetten, bijvoorbeeld.”

Het is natuurlijk hard te concluderen dat Njord op een half puntje van de nummer een in deze categorie eindigt: de J 109 Joule van Arjen van Leeuwen. DSie nota bene geen enkele reeks won, Njord end e nr 3, de Dehler 36 Rosetta van team Cruwl, wél. “Maar dat zou er ook mee kunnen te maken hebben dat de A35 beter presteert in iets meer wind.” maakt Paul Jonckheere nog de bedenking.

IRC 3

En heel andere ontlading bij de crew van de Picsou. Eerst omdat ze een protest in de jury room hadden gewonnen, op deze laatste dag. Maar twee omdat ze in hun IRC 3 categorie dus numeriek drie decimalen te kort kwamen. Een boot meer en de Europese titel was terug naar een IRC 3 boot gegaan.  “Het is beter dat zij winnen dan wie dan ook. Als we één boot meer in onze klasse hadden gehad, hadden we Moana kunnen verslaan, maar zo is het nu eenmaal.” C’est la vie.

HIGH FIVE Damen Breskens Sailing WeekendDouble Handed en CR

In de Double Handed Class ging de overwinning naar de Sun fast 3300 Waverider van het Nederlandse duo Schopman – Vanden Broek. Achterna gezeten door de Waarschip 1010 van vader en zoon Van Wijngaarden. Voor het Belgische duo  Van Rompuy en Verbeeck was dit hun eerste ervaring met hun Sun Fast 3300 High Five.  Ze hebben heel wat ervaring als catamaranzeilers en maken dus nu de stap naar kielboten. Laurent Verbeeck: Voor ons een hele nieuwe ervaring om een baan uit te zetten op de GPS, na te denken welke hoeken we gaan moeten varen, juiste zeilkeuzes en zo verder. Na een paar foute keuzes werd het ons al snel duidelijk dat we wat ervaring missen   En met maar 2 personen aan boord, kosten die fouten vaak veel… Gelukkig kunnen we dan aan wal wel rekenen op onze concurrenten en andere zeilers om ons de nodige tips en tricks te delen zodat we elke dag beetje bij beetje beter werden en minder fouten gingen maken.”

De CR werd een combinatie van de 1, 2, 3 en 4 categorieën waar de heetste strijd gestreden werd tussen NRJ Ball, en de Nederlandse Blind faith en Salty Dog. Robrecht De Bock zou met de Huldra II aanspraak hebben kunnen maken op een podiumstek. Maar die ene DNA diskwalificatie trok een vette streep door die optie.

Volledige resultaten

Het bestuur van het ONZK feliciteert alle deelnemers om aan dit prachtige, goed georganiseerde en uitdagende event te hebben deelgenomen.

Volgende ONZK-afspraak op 24 en 25 september voor het Oostende Sailing Weekend & Belgisch Kampioenschap IRC.

Damen Breskens Sailing Weekend

DAMEN Breskens Sailing Weekend

Breskens Sailing Weekend host van het Europees Kampioenschap IRC: magneet voor topzeilers

Breskens Sailing WeekendIndumar Open Noordzee Kampioenschap manches #8, #9 en #10

Met 37 boten aan de start in drie klassen maakt de zevende editie van het Europees Kampioenschap IRC haar beloften waar. “Naast de bekende raceteams uit het Nederlandse en Belgische vaargebied zijn er teams uit de UK, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Zwitserland ingeschreven,” vertelt Marnix Lippens van de Breskens Sailing organisatie enthousiast.” De inschrijvingen zijn nog open, en steeds meer zeilers beslissen op het laatste nippertje om deel te nemen. Dus verwachten we nog wel deelnemers in de CR en de Double Handed categorieën.” Breskens Sailing Weekend is een van de grootste zeilwedstrijden voor de CR en -nu zeker IRC- langs de Noordzeekust.

De hoogste normen

De organisatie is er helemaal klaar voor. De IRC heeft een eigen baan op open water in de Scheldemonding. Dus met maximaal vrije, ongestoorde wind. Enkel als er veel wind voorspeld wordt, kan de baan dichter naar Breskens verschuiven, in de beschutting van de wal en de zandbanken.
Er zijn drie soorten wedstrijdbanen mogelijk die op de wedstrijddag zelf worden bekend gemaakt: Windward-Leeward banen rond speciaal daarvoor uitgelegde boeien, en korte of lange Inshores omheen de bebakening in de Noordzee. De CR en Double Handed categorieën krijgen aangepaste banen rond bestaande bakens voor de boeg.

Breskens Sailing WeekendLippens: “We hebben uiteraard van de IRC-organisatie, in overeenstemming met de Britse RORC en de Franse UNCL, de nodige guidelines gekregen over de aanpak. Er staat dan ook een Europese titel op het spel. De ervaren Bressiaanse wedstrijdleiders worden dan ook geassisteerd door experts uit Engeland en Frankijk, zowel aan de wal als op het water en natuurlijk in de Jury room. ”

Om er maar een paar te noemen

De IRC-stempel trekt niet alleen topteams aan, het maakt ook een prognose vrijwel onmogelijk.

De Belgische Moana (IRC1) gooide nog hoge ogen in de voorbije Cowes Week, het team van François Goubeau is dus zeker op dreef. Ook de zeilers van Gerd Jan Poortman staan klaar met der Van Uden Rost (NED) om te pieken. Het team van de Inno XXX (GBR) zal wellicht het social program van Breskens weten te appreciëren, maar RORC commodore/ stuurman James Neville verliest niet graag.

Ook de IRC 2 vloot is de smeltkroes van talent. Met vier J 109 boten is niet alleen het eenheidsklasse effect terug, maar alle ogen zullen gericht zijn op de Joule van Arjes Van Leeuwen die de Cowes Week in de klasse op haar naam schreef.

DAMEN Breskens Sailing WeekendHet Nederlands/ Belgisch onderonsje in de IRC 3 start net zozeer met vele kandidaat winnaars: de Nederlandse Extra Djinn van Michel Dorsman domineerde de recente Noordzee Regatta in Scheveningen, de Belgische Zarafa deed stof opwaaien in Ramsgate Week en van de Picsou is geweten dat het team van Alain Rousseau perfect weet hoe ze haar gunstige correctiefactor kan inzetten.

Cruiser rating en double handed teams

Het onderscheid tussen IRC en de CR formules is dat IRC internationaal geldt, maar ook veeleisender is. In deze categorie is de inzet groter, de competitie scherper maar de beloning ook navenant. Speciaal om deel te kunnen nemen aan het Europees Kampioenschap IRC nemen enkele bekende CR teams deel in de IRC Categorie. Lippens: “Breskens Sailing weekend schaalt wellicht op voor de IRC, maar laat zeker de CR- en de Double Handed zeilers niet vallen. De inschrijvingen staan open tot 23 augustus. Er is ook mogelijkheid om maar voor één race in te schrijven.”
Uiteraard houden de organisatoren rekening met de typische kenmerken van het CR en Double Handed zeilen om specifieke banen uit te leggen.

Damen Breskens Sailing WeekendCharme van Breskens

De after sail momenten bij de Duvel Moortgat tent in de jachthaven van Breskens zijn legendarisch. De ligging van deze sailing hotspot, op de Nederlands/Belgische grens, op de drempel tussen Schelde en Noordzee wordt door de zeilers sterk gewaardeerd. In diverse verslagen vallen de woorden van bourgondische gezelligheid en gastvrijheid. Ook nu weer blijken de drinks, etentjes en andere events hun reputatie voorop te zijn gegaan.
Alle zeilers in alle categorieën kunnen van de Bressiaanse  gastvrijheid genieten.

Kort

Damen Breskens Sailing Weekend + IRC European Championship
Supported by DAMEN | Multraship | Provincie Zeeland
ONZK #8, #9 en #10
25-08-2022 – 28-08-2022 // Breskens
Inschrijven en deelnemers: https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/IRCEuropeanChampionship#!/ 
Organisatie: Stichting Breskens Sailing, Oosthavendam 3, NL-4511 AZ Breskens
Website: www.breskenssailing.nl – Facebook: https://www.facebook.com/breskenssailingweekend/

 

Foto’s (C) WACON Images

IRC

Nieuwpoort Oostende Nieuwpoort

De Nieuwpoortse uitdagingen: ONZK # 5 en ONZK # 6

Open Noordzee Kampioenschap # 5 en # 6

Nieuwpoort Oostende NieuwpoortDe vijfde en de zesde reeksen van het Open Noordzee Kampioenschap 2022 staan in het teken van de gemoedelijkheid. Na een succesvolle eerste poging om de clubvloten van Nieuwport en Oostende in een evenement te verzamelen in 2021, gaat de wedstrijdorganisatie van de Koninklijke Nieuwpoort Yacht Club (KYCN), de Royal North Sea Yacht Club (RNSYC) en de Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLUM) verder op dit elan.

Het wordt een zeilregatta met de jachthavens van Nieuwpoort als draaischijf. Alweer is geopteerd voor een wedstrijdformule voor een zo breed mogelijke gamma aan zeilers. Jong, oud(er), beginners of sporadische, beginnende of ervaren wedstrijdzeilers, mannen en vrouwen, volbloed racejachten of zeiljachten die zich eens een keertje met de anderen willen meten, ieder vindt zijn gading.

De races staan daarom open voor de laagdrempelige CR gemeten jachten, de IRC gemeten racers, de Half Ton klasse en de J/80 kielboten eenheidsklasse. Wie zijn kansen in de IRC formule wil uitproberen kan dat met een tijdelijke IRC Go meetbrief.

ONZK #5: Nieuwpoort – Oostende – Nieuwpoort

Nieuwpoort Oostende NieuwpoortAlias:  Challenge van de Velde by Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (KYCN)

13 augustus 2022

Voor IRC en/of CR gemeten jachten + Half Ton klasse en J/80

Heenwedstrijd Nieuwpoort – Oostende / ontvangst bij Royal North Sea Yacht Club
Gebarbecuede braadworst + drankje aangeboden door de KYCN

Na de terugwedstrijd Oostende – Nieuwpoort: prijsuitreiking bij KYCN + pasta ‘a volonté-PASTALICIOUS ‘ vanaf 19u00 in de Club des Jeunes aan € 12,50 per volwassene en € 9,50 per kind t.e.m. 12jaar.
Inschrijven en afrekenen:

  • Tot de dag zelf via info@kycn.be
  • Aan de kassa van de KYCN naast de pastabar
  • ’s Morgens bij de aanmelding / briefing, in het secretariaat van de KYCN

Nieuwpoort Oostende NieuwpoortONZK #6 Challenge Jonnart

By Watersportkting van de Luchtmacht (WSKLuM)

14 augustus 2022

Voor IRC en/of CR gemeten jachten en J/80 voor Nieuwpoort

Gratis ligplaats voor deelnemers aan een van beide races bij de organiserende clubs vanaf 1 week voor 13/08 bij KYCN en tot een week na 14/08 bij WSKLUM. Op voorhand aanmelden via info@kycn.be en info@wsklum.be

Foto’s: BATUR


Nieuwpoort – Oostende – Nieuwpoort (Challenge Van de Velde) ONZK # 5
Inschrijven en deelnemers:  https://www.manage2sail.com/en-BE/event/e378084f-6f21-45c1-a7fa-f6ac5237f81b#!/
Organisatie:  Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort, Kromme Hoek 1, 8620 Nieuwpoort
Website: www.kycn.be  – Facebook: https://www.facebook.com/pages/KYCN/170591079663575 

 

Challenge Albert Jonnart ONZK # 6
Inschrijven en deelnemers: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/86a1e11b-17f0-45e1-8ca6-a08cf045fe54#!/
Organisatie: Watersportkring van de Luchtmacht, Nieuwpoort, Halvemaanstraat 2/B, 8620 Nieuwpoort
Website: www.wsklum.be – Facebook: https://www.facebook.com/WSKLuM-Nieuwpoort-vzw-100738482651354

De volgende race in het ONZK kampioenschap: Breskens Sailing Weekend & European Championship IRC – 25 t/m 28/08/22

 

Nieuwpoort Oostende Nieuwpoort

Schelderegatta: geduld wordt beloond met spi-wind en vloedstroom

SchelderegattaSchelderegatta voor allemaal

 

De zenuwen gingen bij de anders zo coole organistoren toch even de hoogte in. Ooit trok deze populaire race meer dan 70 boten. Pas op het laatste nippertje steeg het aantal deelnemers naar 32. Dan liet de wind het afweten.  Gelukkig besliste de wedstrijdleiding de startzone van net voorbij Hansweert naar Schaar van de Noord te verkassen. De voorspelde noordenwind kwam op. En zo werd het dan toch een fijne zeildag. Maar een voor geconcentreerde stuurlui en spinnakertrimmers. Wind en tij mee, wat wil je nog meer?

Net voor Doel begon de boord-aan-boord match tussen de snelste IRC-jachten de CR 1/2 vedetten. En voorbij de Kruisschans sluizen was de toon gezet: hou de spi vol, let op de gewichtsverdeling van de bemanning en laat je door de achteropkomers niet afdekken. Het zou een kwestie worden van seconden om de correctiefactor eruit te zeilen. Hoe minder fouten hoe beter de score.

SchelderegattaSamenwerking

Racen op de Schelde, tussen de beroepsscheepvaart, de rode en groene boeien en op de fietspaden, kan alleen maar als er een vlotte coördinatie is tussen de autoriteiten en de begeleiding. Voor de tweede keer zat er iemand van de wedstrijdorganisatie bij de SPN aan boord, waardoor er op kritieke momenten werd ingegrepen. Zoals bij afvarende containerschepen en lichters. De Schelde heeft zo haar charmes, ook voor wedstrijdzeilers.

Winnaars

In de IRC 2 wist het geroutineerde Zafara team de Soulmate met 13 seconden in verbeterde tijd voor te blijven.
In de CR 1-2 ging de Huldra II met de eer lopen, net voor de Ballista die zich hard had verweerd. De Antilope en de Raquero delen de derde stek en daar is een reden voor. Wie geen reddingsvest -voorgeschreven in de NOR en SI- draagt, krijgt strafpunten.
Schelderegatta ZarafaIn de CR 3-4 mocht de Prince de Petarq de fraaie trofee komen halen. Met meer dan vier (verbeterde) minuten op de Rebel en bijna vijf op de Hang Tran was er geen discussie mogelijk.
De verrassing zat wellicht in de CR5-6 categorie waar het Waarschip 660, Charel, op 01-59-32 landt voor de Begin’EUR.

Groot applaus, later die avond, als André Haerbosch die sinds mensenheugenis met de J/24 Bolero de Schelde afrost, de begeerde Harry van den Bergh trofee in ontvangst neemt voor de beste Double Handed prestatie in verbeterde tijd. Noteer: zonder spi, want om dat ding te voeren heb je geoefende bemanning, voor nodig, vindt André.

Nog dezelfde week ging de organisatie aan de slag om de jubileumeditie van de Schelderegatta van 17 juli 2023 op te starten.
Dat belooft.

Meer foto’s https://photos.app.goo.gl/F8zMHZ6wUvDnY22w6

Thanks to & powered by: MULTRASHIP    |  INDUMAR   |  LANDTMETERS  |  JOS BOONE  + Het RYCB Race- & Rescueteam

Oostende Helgoland

Oostende Helgoland Oostende – uithoudingsrace naar de Rode Rots

Oostende Helgoland Oostende

9 – 15 juli 2022 / Oostende

De inschrijvingen voor de Oostende – Helgoland – Oostende race blijven nog tot einde deze maand open.

De race is selectief voor deelname aan de Rolex Fastnet race van 2023. Een avontuurlijk en gevarieerde route lans de Belgische en Nederlandse kusten tot in de Duitse Bocht. Dé test voor uithouding van boot, materiaal en bemanning.
Double Handed – IRC, CR en Multihull welkom.

De heenrace is bovendien een uitstekende inleiding tot een vaarvakantie in het Noorden: de Wadden, maar ook het prachtige vaarwater van de Baltische // Oostzee.

Info & inschrijven: https://bit.ly/3QrR8BG

Dover Helgoland David Brackman

Wist je?

Oostende nam de organisatie van de race naar Helgoland over van de Britten.
Dit schilderij van David Brackman over de start in Dover dateert van 1902.